Hallhatatlan lehetett volna a 2020-as Régi nyár

Hallhatatlan lehetett volna a 2020-as Régi nyár

Lotfi Begi, Dr Brs és Kollányi Zsuzsi triója szuper munkát végzett a Vénusz együttes 21 évvel ezelőtt kiadott klasszikusának feldolgozásával, de van a csomagnak egy gyenge pontja, amire ha jobban odafigyelnek, akkor most talán egy időtlen megaslágerről beszélgethetnénk.

Rádióbarát, nagyon trendi, mintha a Park bulijaira tervezték volna

Mikor az autópálya hőségében felkonferálták a Régi nyár feldolgozását, kissé ijedten süppedtem a kárpitba. Magyar sláger remixek nem igazán szoktak átütni. A műsorvezető felkészített az előadókra, a várható életérzésre, és optimistán dúdolta a fülembe, hogy a Vénusz együttes Régi nyarának méltó reinkarnációjával lesz dolgom a következő percekben. Igazat mondott, a dal szuper.

Ott, az aszfalt gőzétől félig ájultan egy átmelegedett ásványvizes palackból szörpölészve azt éreztem, hogy itt végre valami tiszteletteljes történt a kilencvenes évekkel: úgy nyúltak egy, a magyar zenei kínálat szintjén egyedülálló nyári himnuszhoz, hogy az nem rombolt semmit a forrás kárára. Igen, így kell csendülnie a legboldogabb évtized egyik gyöngyszemének 2020 ifjúságának ajkán.

A 2020-as Régi nyár apró kritikája

Egy előző cikkben Pixa és Horváth Tamás közös szerzeményével kapcsolatban osztottam meg visszajelzéseimet veletek, most pedig egy újabb színvonalas szerzeménnyel kapcsolatban szeretnék állást foglalni.

A Régi nyár valódi üdítőként frissíti fel a rádiós listákat, egyike azon kevés magyarul énekelt rádiós daloknak, ami nem késztet elkapcsolásra. A mű viszont a “kényszerített trendiség” csapdájába esett, ennek megfelelően Dr Brs sorai részben megfosztják a dalt az időtállóságtól.

A dalszöveg kritikája, avagy itt sántul meg egy potenciális legenda

A dalszöveg egészét az alábbi linken olvashatod el.

A ritmikus verselés tök jól építkezik egy darabig, még elmúlt harmincasként is meg tud cirógatni a fröccsözős – fesztiválozós álomképével. Kedvelem azt is, amiképp változás áll be a rímképletben, de a versszak végére mintha elfáradt volna rímérzék. Onnantól, hogy megérkezünk a fiatal fesztiválozók hajnali ásításába, megszaporodnak az olyan kényszeredett megoldások, melyek eleinte csak szemhunyorgatásba, később fejcsóválásba ringatnak.

A fesztivál vízió kemény, darabos szavakon, nehezen énekelhető hangláncokon keresztül kelt vizuális érzéket a hallgatóban. Egyre hegyesebb füllel kell figyelni a dalszövegre. Az egymás mellé szőtt szavak meglepően olajozatlanul gördülnek egymáson, ami eleve ad egy kellemetlenebb érzést a hangfal előtt lazulva, majd miképp a szöveg meghajol a trendiség előtt, úgy esik el a legendás státusztól. – első hallgatásra.

A dalt többször érdemes meghallgatni, pláne annak, aki nem szokta Dr Brs stílusát. Így az is beleszerethet ebbe a könnyed nyári csomagba, aki a szerzőhöz hasonlóan célcsoporton kívüli.

 Végítélet

A szakmabeliek biztosan meg tudnák indokolni, hogy miért volt jó döntés ezt a szövegverziót érvényben hagyni, de úgy gondolom, hogy ennél egy könnyebben verselhető / hallgatható / énekelhető betétet is össze lehetett volna sodorni, ami erősebbé, időtállóbbá tehette volna trió 2020-as Régi nyarát.

Emilian Danaila képe a Pixabay -en.
Oszd meg másokkal is! <3

Hasonló tartalmak >>>

Szabadisóstón mérik a Balaton talán legjobb halászlevét

Szabadisóstón mérik a Balaton talán legjobb halászlevét

Ez a vége, ha tengerként kezeljük a Balatont

Ez a vége, ha tengerként kezeljük a Balatont

A Balaton 4 jellegzetes virágos növénye

A Balaton 4 jellegzetes virágos növénye

Rise FM: a Balaton legkülönlegesebb rádiójára emlékezünk

Rise FM: a Balaton legkülönlegesebb rádiójára emlékezünk