A Balaton 4 jellegzetes virágos növénye

A Balaton 4 jellegzetes virágos növénye

Szirmok és illatok, melyek vitathatatlanul összekapcsolódnak a “balatoner” életérzéssel. Köztük van a kedvenced is?

A lakóparkok és nyaralók egyre nagyobb falatot harapnak ki a tóparti élővilágból: a fűzfákat, jegenyéket, fenyőket és a nádasok semmihez se hasonlítható társulásait kiszorítja a gipszkarton és a beton. A modernizációs hullám fodrain sodródó szirmok is egy új világról árulkodnak.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik…

A múlt virágai

Petúnia

Illatos, selymes tapintású hatalmas virágaival a petúnia volt a kertek, balkonok és kőágyak egyik legnagyobb slágere. Jól bírja az olykor igencsak sajátos klimatikus viszonyokat, remekül állja a viharokat is, amik elvonulta után a növény nem dobálja el szirmait, tehát megkímél minket a zápor utáni takarítás elfoglaltságától is.

Muskátli

Az erős illatú színpompás balkon lakó nem kér tőlünk sokat, csak megértést. Ő bizony az egész szezonban vendégcsalogató aurát kölcsönöz a panziónak, ha hajlandóak vagyunk felsöpörni olykor kifejezetten hanyagul szerte szórt szirmait. A muskátlit lehet nem szeretni, de nincs ember az országban, akinek ne csempészett volna legalább egyszer mosolyt az arcára ez a szelíden tolakodó növény.

Modern illatozók a Balaton körül

Levendula

A levendula százéves hagyománya az elmúlt évtized óta éli másodvirágzását. A levendula növény remekül bírja a napsütést, jól tűri a csapadék ingatag eloszlását, remek illata van, és abszolút #instaworthy. A 21. század egyik legfelkapottabb kedvencét a méhek is kedvelik, amiknek védelméről nem győzünk eleget beszélni. A méhek veszélyben vannak, kitettségük pedig katasztrófális következményekkel fenyegeti az embert is. Vigyázzunk rájuk!

Leander

A mediterrán örökségből táplálkozó növények kifejezetten jól érzik magukat a Balatonnál, ráadásul a klímaváltozás is mintha ezek malmára hajtaná a vizet. Leandert (vagy babérrózsát) vadon még nem láttunk sokasodni, viszont számtalan vendéglő és hotel neveli a maga “fácskáit”. Figyelem, a leander mérgező növény, ezért csak szemmel, óvatosan vizslatva csodáljuk!

Melyik a kedvenc Balatoni növényed a felsoroltak közül? Vagy nincs is rajta a listán? Írd meg nekünk kommentben vagy Facebookon!

Rebekka D képe a Pixabay -en.

Fényképek forrása: pixabay

Oszd meg másokkal is! <3

Hasonló tartalmak >>>

Hallhatatlan lehetett volna a 2020-as Régi nyár

Hallhatatlan lehetett volna a 2020-as Régi nyár

Szabadisóstón mérik a Balaton talán legjobb halászlevét

Szabadisóstón mérik a Balaton talán legjobb halászlevét

Ez a vége, ha tengerként kezeljük a Balatont

Ez a vége, ha tengerként kezeljük a Balatont

A balatonszéplaki strand elveszett romantikája

A balatonszéplaki strand elveszett romantikája